Categories
Uncategorized

Tisk vabil za posebne priložnosti

Občutek, ko odpremo vabilo, je edinstven in se ne mora primerjati z danes vedno bolj popularnimi elektronskimi sporočili. Vabila imajo prav poseben čar.

Pisanje vabil je aktualno čez celo leto ter postaja vedno bolj priljubljeno. Kljub digitalizaciji tisk vabil še zdaleč ni šel v pozabo. Občutek, ko odpremo vabilo, namenjeno nam in našim bližnjim, je edinstven in se ne mora primerjati z danes vedno bolj popularnimi elektronskimi sporočili. Vabila, sporočila ter misli v njem, imajo prav poseben čar. S takšno malo pozornostjo damo osebi vedeti, da smo si zanjo vzeli čas ter ji namenili nekaj več pozornosti in truda.

Priložnosti za pisanje vabil je veliko, kljub temu pa se večkrat znajdemo v zadregi kako mora vabilo zgledati, kaj mora vsebovati, kakšen tisk uporabiti itd.

Vabila se v največ primerih uporabljajo za:

  • rojstne dneve,
  • poroke,
  • otroške zabave,
  • pri Sveti birmi, obhajilu, krstu,
  • šolskih obletnicah,
  • pomembnih poslovnih dogodkih

… in še ob veliko drugih posebnih priložnostih. 

Vabila lahko uporabimo tudi ob kakšnem pomembnem uspehu posameznika, na primer vabilo na proslavitev diplome, zmage ali ob raznih drugih življenjskih prelomnicah. 

Na kaj moramo biti pozorni

Pisanje vabil je enostavno, vendar moramo ob pisanju vseeno paziti na nekaj podrobnosti.

Ni vseeno komu namenimo vabilo. Preden začnemo s samim oblikovanjem je dobro vedeti, komu so vabila namenjena. Če so namenjena sodelavcem v službi se bodo nekoliko razlikovala od tistih, ki so namenjena našim prijateljem. Prijateljem lahko brez skrbi oblikujemo zabavna in šaljiva vabila, medtem ko bomo za sodelavce v službi uporabili bolj formalno obliko, s katero bo vidno izraženo spoštovanje.

Dobro je vedeti tudi za kakšno priložnost gre. Praviloma velja, da so vabila ob rojstnih dnevih bolj sproščene in šaljive, poročna, službena ter vabila za razne svete zakramente pa bolj spoštljiva.

Pri oblikovanju smo seveda pazljivi tudi na pravopis, velike začetnice in končna ločila. Teh se moramo še toliko bolj zavedati, ko gre za bolj uradna in formalna vabila. V vsakem primeru pa mora biti vsebina čitljiva in jasna. Naš nasvet je, da se čim bolj držite klasičnih pisav, ki vsebujejo tudi črke s šumniki.

Vabilo ali SMS?

V današnji vedno bolj elektronski dobi so popularna tudi digitalna vabila, kot na primer SMS sporočila ali sporočila preko socialnih medijev. Takšna vabila so res preprosta in finančno poceni, vendar se po drugi strani izgubi tudi ves njihov čar. Vabilo je majhna pozornost, toda velika priložnost za in način za vzdrževanje prijateljstva ter izkaz spoštovanja in pomembnosti. Vabilo, poslano po navadni pošti ali direktno izročeno osebi ima neprimerljivo večjo pomembnost, prejemnik pa ga prejme z večjim veseljem in občutkom hvaležnosti.

Oblikovati in urediti vabilo, zapisati besedilo in misli sploh ni tako težko, če to naredimo z mislijo, da bomo nekoga osrečili. Prav gotovo je lažje poslati SMS, vendar ima ta res enako moč kot natisnjeno vabilo? Vrednost vabil spet pridobiva na svoji vrednosti, zato je pomembno, da se včasih le potrudimo in nekaj časa namenimo oblikovanju le teh.

Posebnosti vabil

Vabilo ima tudi fizično lepoto, saj že izbrana oblika lista in kuverta govorita o stopnji pozornosti do naslovnika. Tudi ob tej priložnosti ne pozabimo na pomena barv listov, obliko in velikost pisave ter slikovna gradiva.

Vabila so posebna tudi zaradi tega, ker smo ljudje sedaj že navajeni sporočil po telefonu, vabilo pa obudi tradicijo, nostalgijo in občutek človečnosti ter srčnosti. Prejemnik si vabilo lahko shrani na vidno mesto in zapisane misli prebere večkrat čez leto ter obudi spomine na dogodek.

V naši ponudbi lahko zasledite različne vrste vabil. Na voljo so različni formati, vi pa izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Za vse ostalo poskrbimo mi.