Categories
Uncategorized

Katero vrsto tiska izbrati?

V današnjem svetu se tisk na različne načine uporablja za različne namene. Od osebnih do podjetniških, tisk je postal neizogiben del vsakdanjega življenja. Tiskarne so se razvile in izboljšale, da zadovoljujejo potrebe različnih uporabnikov. 

V današnjem svetu se tisk na različne načine uporablja za različne namene. Od osebnih do podjetniških, tisk je postal neizogiben del vsakdanjega življenja. Tiskarne so se razvile in izboljšale, da zadovoljujejo potrebe različnih uporabnikov. 

V tem blogu se bomo raziskali različne tehnike tiska in primerjali njihove prednosti in slabosti, tako da boste lahko izbrali pravo tiskarsko rešitev za vaše potrebe. 

DIGITALNI TISK

Digitalni tisk je ena od najbolj priljubljenih in cenovno ugodnih metod tiska. Omogoča tisk na različnih vrstah medijev, kot so papir, plastika, folija in drugo. Pri digitalnem tisku se slika natisne neposredno na medij s pomočjo digitalne datoteke, kar omogoča visoko kakovost tiska in hitro izdelavo. To je idealna metoda za tisk manjših naklad, saj ni potreben jedkalni proces, kot pri offset tisku. Poleg tega je digitalni tisk prilagodljiv in omogoča tisk različnih velikosti in oblik ter spremenljive podatke, kar pomeni, da je še posebej primeren za personalizirane tiskovine, kot so skupinski puloverji, vizitke in drugo.

OFFSET TISK

Offset tisk je tradicionalna metoda tiska, ki se še vedno uporablja za tisk velikih, a kakovostnih naklad. Pri offset tisku se slika prenaša s plošče na valj in nato na medij. To omogoča tisk velikih količin materiala v kratkem času, kar ga naredi primernega za tisk knjig, časopisov, plakatov in drugih publikacij. Znan je po visoki kakovosti tiska, ki jo dosežemo z jedkalnim procesom, ki zagotavlja jasnost in ostrino tiska. Poleg tega, omogoča tisk na različnih vrstah medijev, kot so papir, karton, folija in drugo. Ima tudi nekatere omejitve, kot so višji stroški za pripravo plošč, potrebo po velikih nakladah za doseganje ekonomičnosti in manjšo prilagodljivost spremenljivih podatkov. Kljub temu velja izraz »offset kvaliteta« v tiskarstvu velja za merilo najvišje kakovosti!

VELIKOFORMATNI TISK

Velikoformatni tisk je tehnologija tiskanja, ki omogoča tiskanje na velikih formatih medijev, kot so plakati, baneri, stenske nalepke, tapete in drugi. Ta tehnologija uporablja široko paleto barv in materialov, kot so folije, papir, PVC in drugi, ki omogočajo natančnost in visoko kakovost tiska. Velikoformatni tisk se pogosto uporablja za reklamne in promocijske namene, kot tudi za dekorativne namene v zasebnih in javnih prostorih. Velikoformatni tisk se lahko izvaja na različnih tiskalnikih, odvisno od potreb in zahtev posameznega projekta. Najpogosteje se uporabljajo štiri glavne vrste tiskalnikov za velikoformatni tisk: solventni tiskalniki, aqueous tiskalniki, UV-tiskalniki in sublimacijski tiskalniki.

SITOTISK

Sitotisk je nepogrešljiva starodavna tehnika v svetu novih in odličnih tiskarskih rešitev, zaradi tehnike tiska nudi tisku barvi najboljšo obstojnost. Primeren je za tisk na praktično vse materiale, katerih površina je ravna in dovolj gladka. Izdelek na katerega se odtisne barva, se pošlje skozi sušilni tunel, ki barvo pri določeni temperaturi trajno zapeče na izdelek. Njegove prednosti so hitra priprava, možnost tiska na večje površine, kvalitetna in cenovno dostopnost ter možnost posebnih učinkov, kot so odsevni tisk, 3d tisk, barve, ki oddajajo svetlobo itd. Sitotisk je daleč najboljši način za reprodukcijo slik v naravnih barvah, ki bodo videti dobro še mnogo, mnogo let.

TAMPONSKI TISK

Tampotisk je tehnika, pri kateri se barva iz klišeja preko gumijasto-silikonskega tampona prenese na izdelek. Zaradi prožnosti tampona je s to tehniko možno tiskati na izdelke z manjšimi, neravnimi in negladkimi površinami, kot so npr. kemični svinčniki, vžigalniki, obeski, pepelniki, skodelice, pločevinke, žogice, drugi manjši artikli iz plastike, kovine, lesa, ohišja elektronskih in drugih naprav in tako naprej. Tamponski tisk se izvaja z uporabo tiskalnih tamponov, ki so natisnjeni z barvo. Tamponi se potem pritisnejo na tiskano površino z uporabo visokotlačnega mehanizma. Tisk zagotavlja kontrastne barve in natančnost odtisa, ki je primerljiva s kakovostjo offset tiska.

PRESLIKAČI

Tisk s preslikačem je po priljubljenosti in uporabnosti takoj za sitotiskom. Pri tej tehniki s preslikači želeni motiv najprej odtisnemo na papir, potem pa ga s toplotnim prenosom apliciramo na izdelek. Primeren je predvsem kadar želimo natisniti majhne črke, drobne motive, tanke črtice in fine detajle ali pa prihraniti čas in denar z zanesljivo in konkurenčno tehniko. Nižja zagonska cena ter možnost shranjevanja preslikačev za nadaljno uporabo, posledično pomenijo nižjo končno ceno.

SUBLIMACIJSKI TISK

Ta tehnologija tiskanja omogoča natančnost in visoko kakovost tiska, hkrati pa se lahko uporablja za tisk na različnih vrstah termo-občutljivih površin. Sublimacijski tisk se pogosto uporablja za tisk na poliestrskih izdelkih, kot so majice, torbe, kape in druge tekstilne izdelke, kot tudi na plastičnih in lesenih izdelkih. Sublimacijski tisk se izvaja z uporabo sublimacijskih barv, ki se spremenijo v plin, ko se segrejejo do visokih temperatur. Te plinaste barve se potem vpijejo v tiskano površino, kar omogoča trdno in trajno barvo, saj se ta ne nanaša na površino tkanine, ampak se obarvajo sama vlakna, ki tvorijo tkanino. V večini se sublimacijski tisk uporablja za izdelavo športnih dresov, zastav, majic, elastik, trakov, vezalk.

Vse te tehnologije tiskanja imajo svoje prednosti in omejitve, zato je pomembno, da se izbere prava tehnologija za vsak posamezen projekt. Za izbiro ustrezne tehnologije tiskanja je potrebno upoštevati vrsto tiskanega materiala, količino tiska in specifične zahteve projekta. S pravilno izbiro tehnologije tiskanja se lahko doseže visoka kakovost tiska in zadovoljstvo strank. Če pa ste kadarkoli v dvomih pa se lahko obrnete tudi na nas, Tiskarno Ekart!