Categories
Uncategorized

Vrste papirja

Odločitev glede vrste papirje je eden izmed prvih korakov, ko se lotevamo novega tiskarskega projekta. Različni tipi se razlikujejo glede na njihov izgled, namen in celo težo ter debelino. Vsaka vrsta papirja poseduje določene kvalitete, ki jih lahko pri izdelavi svojega tiskarskega izdelka izkoristite. To dela vsako vrsto papirja zanimivo in uporabno.

Veliki vodnik po vrstah papirja za tisk


Odločitev glede vrste papirje je eden izmed prvih korakov, ko se lotevamo novega tiskarskega projekta. Različni tipi se razlikujejo glede na njihov izgled, namen in celo težo ter debelino. Vsaka vrsta papirja poseduje določene kvalitete, ki jih lahko pri izdelavi svojega tiskarskega izdelka izkoristite. To dela vsako vrsto papirja zanimivo in uporabno.


V naslednjih odstavkih se bomo sprehodili med različnimi vrstami papirja in njihovimi primeri uporabe iz prakse.


Za začetek in boljše razumevanje tematike se pred začetkom branje poučimo oziroma spomnimo, kako proizvodnja papirja () sploh poteka.


V procesu izdelave papirja se celulozna vlakna, pridobljena iz različnih naravnih virov, kot sta les in bombaž z vodo zmešajo v posebno kašo. Pri želeni gostoti se nato sploščijo in posušijo, nakar pa še razrežejo na željene dimenzije. Postopek proizvodnje se za različne vrste papirja s posebnimi lastnostmi razlikuje.

In kakšne vrste papirja so danes najbolj priljubljene v tiskarski industriji? 


VRSTE PAPIRJA


RECIKLIRANI:


Proizvodnja okoli 100.000 strani papirja zahteva osem posekanih dreves in 2000 Kilovatnih ur, kar zanaša okoli 6000 kilogramov ogljičnega odtisa. Na srečo se lahko papir v povprečju reciklira osem krat.


Recikliran papir v veliki meri pripomore k zmanjšanju posameznikovega oziroma okoljskega odtisa podjetja. Izdelan je iz 60% do 100% reciklirane celulozne mase. Poenostavljeno, gre za star papir, potopljen v vodo in mešan, dokler ne razpade. Individualna papirna vlakna se nato med seboj znova povežejo in ustvarijo svež in obnovljen papirni material.


Da je  recikliran papir resnično prijazen naravi, mora biti pobeljen brez uporabe kemičnih onesnaževal. Med naravi prijazne sodi tudi papir s celuloznimi vlakni iz gozdov z oznako FSC (Forest Stewardship Council), ki skrbi za stroge okoljske in trajnostne standarde.

MAT PAPIR


Premazan papir je v uporabi vse od sredine 19. stoletja, ko so v Angliji začeli  njegovo proizvodnjo. Premaz iz kalcijevega karbonata, ki se na nanaša v eni ali večih plasteh papirju nudi dodatne lastnosti, najpogostejša premaza pa sta sijajni in mat.

Mat premazni papir je ena izmed najbolj uporabljenih vrst materiala v tiskarski industriji in je vsestransko primeren za vsakodnevne tiskarske izzive. Črnilo se na tej vrsti papirja suši nadpovprečno hitro, kar ga dela primernega za hiter tisk nujno potrebnih dokumentov. Uporablja se tudi za ustvarjanje revij, knjig in drugih tiskovin, izdelanih v velikih serijah. V primerjavi s svetlečim papirjem je na mat papir enostavno pisati s svinčnikom ali nalivnim peresom.

Mat papir je na otip mehak, svetlobo pa odbija enakomerno in na njem tudi ob močni svetlobi ne bomo opazili odseva. Matiran premaz mu daje debelino, neprosojnost ter togost.


SVETLEČI PAPIR

Mat in svetleči premaz sta kot dve strani istega kovanca. Kljub podobnem postopku izdelave se njune lastnosti popolnoma razlikujejo.


Svetleči papir ima izredno visok sijaj in je na otip gladek. Velja za popularno izbiro za tisk letakov saj poudari in izpostavi barve. Tradicionalno je bil uporabljen za tisk fotografij in slikovnega gradiva, manj pa za tisk besedil. Fotografije natisnjene na svetleči papir so veliko bolj jasne in “čiste” kot pri tisku na druge vrste papirja.

SVILEN PAPIR


Papir s svilenim premazom je odličen kompromis med mat in svetlečim papirjem. Je odličen medij za tiskanje najrazličnejših vrst tiskovin. Ima gladko teksturo svetlečega papirja a brez sijaja. Izdelan je s prepletanje svilenih vlaken, kar s sabo prinaša občutek razkošja.


Uporaba svilenega papirja glede na trende zadnjih let narašča. Vse več popularnih blagovnih znamk, ki svojo vizualno podobo gradijo na minimalistični estetiki, se odloča za uporabo te vrste materiala pri izdelavi tiskovin. Besedilo, natisnjeno na svilen papir, je pod svetlobo električne luči nekoliko slabše berljivo, problematik kontrasta črnila in papirja pa se bolj ali manj uspešno rešuje z LED UV tiskalnim procesom.


NEPREMAZAN PAPIR

Nepremazni papir je najpogosteje uporabljena vrsta papirja pri domačem ali pisarniškem tiskanju. Njegove lastnosti omogočajo dobro absorpcijo črnila in zadovoljivo obstojnost tiskanega.

Pomanjkanje premaza je po eni strani njegove prednost, uporablja se ga lahko tako v tiskalnikih kot tudi za ročno pisanje. Njegova slabost? Brez zaščitne plasti je močno podvržen trganju, odrgninam in madežem.


PAPIR Z VODNIM ŽIGOM

Papir z vodnim žigom predstavlja odličen način za promocijo vašega podjetja in unikaten in nevsakdanji, a profesionalen način. Vsebuje sliko ali vzorec, ki je viden ob določeni svetlobi pod določenim kotom.

Vodne žige v tiskanih dokumentih ljudje dojemamo kot sofisticirane. Največkrat jih opazimo na bakovcih, pomagajo namreč pri zaščiti pred ponarejanjem.


TEŽE PAPIRJA

Različne vrste papirja se ne razlikujejo samo glede na vrsto izdelave in izgleda, temveč tudi glede na njihovo težo. Tehnična definicija teže papirja je definirana glede na težo ene strani papirja v ploščini enega kvadratnega metra. Enota mere je gram na kvadratni meter (gsm). Ob vrsti papirja je teža ena izmed tistih faktorjev, ki na trgu papirja vplivajo na njegovo končno prodajno ceno.

Težo papirja najpogosteje določa njegova debelina, a nanjo lahko vplivajo tudi drugi atributi kot so na primer:

  • Visoka vsebnost lesnih vlaken, ki vplivajo na težo in debelino papirja.

  • Da bi dosegli določen učinek na izgled in teksturo papirja nekateri proizv
    ajalci v celulozo dodajajo posebne primesi, ki posledično povečujejo težo. 

  • Način predelave papirja vpliva na njegovo maso. Iz gostejše zmesi celuloze nastane tanjši papir redkejša celulozna zmes pa proizvede debelejši (in težji) papir.

V tistku je teža papirja eden izmed pomembnejših dejavnikov, saj lahko vodi do nepravilnega in kvalitetnega tiska. Na primer, če za izdelavo letakov izberete zelo tanek papir, bosta pri branju pri močni svetlobi vidni obe strani letaka, branje pa bo tako težje in za bralca napornejše.

Torej, poglejmo si najpogostejše tipe za tisk namenjenega papirja glede na njegovo težo:

  • 90gsm: Gre za naraven, neobložen papir, ki ni podvržen kakršni koli kemijski obdelavi. Primeren je za tisk večjih količin besedila in spenjanje oziroma za vezavo. Najpogosteje se uporablja za tisk knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, beležk ter dokumentov. Ta lahek tip papirja ponavadi najdemo v belih odtenkih.


  • 130gsm: Papir s težo 130 gramov na kvadratni meter se najpogosteje uporablja v kombinaciji z mat ali svetlečo končno obdelavo in velja za vzdržljivo ter trpežno vrsto papirja. Je popolni material za posterje, revije, brošure in letake. Papir s to težo je idealen za tisk barvnih slik visoke kvalitete.


  • 170gsm: V rangu 170gsm papir vse bolj spominja na tanek karton. Je vsestransko uporabna vrsta, ki ji lastnosti pogosto določajo mat, svetleče ali celo satenaste prevleke. Prvenstveno se uporablja za kataloge, predstavitve, certifikate, diplome, priznanja in posterje.


  • 350gsm: Papir s takšno težo največkrat srečamo v obliki poslovnih vizitk, platnic knjig z mehko vezavo in vabil. Njegova tekstura je pogosto rahlo rebrasta.


  • 380gsm: Ena izmed najtežjih vrst papirja, ki ga lahko uvrščamo tudi med kartone. Papir 380gsm svoje lastnosti najbolje izkorišča v obliki map, embalaže, trših knjižnih platnic in etiket.


PROSOJNOST

Pri izbiri papirja za tisk je pomembno, da pomislimo tudi na njegovo prosojnost. Ta lastnost opisuje, koliko svetlobe papir prepušča med svojimi vlakni.

Teža je v večini primerov eden izmed poglavitnih faktorjev, ki vplivajo na prosojnost papirja. Medtem ko težji in debelejše vrste papirja prepuščajo manj svetlobe, je pri tanjših in lažjih zgodba ravno obratna.

Prosojnost papirja se meri na lestvici od 0 do 100. List z vrednostjo prosojnosti 100 je popolnoma prozoren, tisti s prosojnostjo v vrednosti 0 pa ne prepušča čisto nič svetlobe in je popolnoma neprozoren.

Različne prosojnosti vplivajo na različne namembnosti papirja. Na primer, tisti z večjo prosojnostjo se uporabljajo za tako imenovan paus papir


VRSTE PAPIRJA V TISKARNI EKART

Najboljše tiskarne svojim strankam ponujajo najboljši nabor izdelkov in storitev. Tiskarna Ekart, ena izmed največjih tiskarn na področju Štajerske in Slovenije, se lahko pohvali s širokim izborom različnih vrst papirja, primernimi za vsako potrebo in projekt naših kupcev. Naj gre za brošuro, knjigo, vizitko, letak ali koledar, izkušeni in strokovno usposobljeni prodajalci Tiskarne Ekart bodo našli vrsto papirja, ki bo ustrezala vašim željam in potrebam. Za več informacij in podrobnosti o ponudbi obiščite našo spletno stran na tiskarna-ekart.si ali Facebook profil Tiskarna Ekart.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja