Categories
Uncategorized

Uporabnost Sitotiska

Dneve ste izpopolnjevali svoje ideje in dizajn, natančno izbirali barvne odtenke in zdaj ste končno pripravljeni na tisk vaših majic. A pred vami je še en, izjemno pomemben, a pogosto pozabljen, korak in sicer izbira vrste tiska, ki ja najbolj primerna za vaš tekstilni izdelek.

Uporabnost Sitotiska

UVOD

Dneve ste izpopolnjevali svoje ideje in dizajn, natančno izbirali barvne odtenke in zdaj ste končno pripravljeni na tisk vaših majic. A pred vami je še en, izjemno pomemben, a pogosto pozabljen, korak in sicer izbira vrste tiska, ki ja najbolj primerna za vaš tekstilni izdelek. Besede kot so digitalni tisk , offset tisk in sitotisk se slišijo kot zapleteni tehnični izrazi, ki zahtevajo veliko napora za razumevanje. Ne srečo se lahko izognete uram branja člankov na različnih internetnih stranek in Wikipediji. V blogih Tiskarne Ekart smo za vas pripravili preglede najbolj popularni tiskarskih tehnik, v tokratnem bomo obravnavali prav sitotisk. Obrazložili bomo kako deluje, prednosti tega načina tiska, najprimernejše načine uporabe ter vam predlagali ugodnega in kvalitetnega izvajalca z več desetletnimi izkušnjami na področju tiska na tekstil ter sitotiska (najdeš ga lahko s klikom na naslednjo POVEZAVO.

Sitotisk je na sceni že celo večnost, vsaj od dinastija Song v stari Kitajski okoli 10. stoletja našega štetja. Tehnika, v obliki, ki jo poznamo danes, je v moderni kulturi ekplodirala v šestdesetih letih prejšnjega tisočletja z vzponom popularnosti umetniških del Andyja Warhola, naraščajočim trendom potiskanih majic in izumom rotacijskega, večbarvnega stroja za sitotisk.

Sitotisk je tradicionalna tehnika tiska na tekstil. V uporabi je že vrsto let in ohranja svojo popularnost, klub porastu digitalnega tiska, ki je posledica razvoja tehnologije. Kako deluje, zakaj izbrati prav sitotisk ter komu zaupati tisk na vaše majice si lahko preberete v naslednjih odstavkih.

KAKO DELUJE

Kljub tehnološkim napredkom in optimizaciji se dejanska tehnika sitotiska ni spremenila. Sitotisk se lahko izvaja tako ročno kot strojno, njegova uporaba s strani tiskarjev in oblikovalcev torej ni presenetljiva.

Kako torej poteka sam postopek sitotiska? Postopek se kar precej razlikuje od digitalnega tiska. Kot pove že samo ime, se pri tej tehniki uporablja sito. Pred začetkom se v okvir namesti tanka, sitasta plast. Negativ izbranega dizajna se nato natisne na sito, ki ga potem namestimo na izbran izdelek, na primer bombažno majico. Ko smo zadovoljni z namestitvijo, se na sito vnese črnilo, ki nato prodre samo v tistih delih sita, ki so bili potiskani. Po končanem postopku moramo počakati, da se črnilo na majici posuši.

Če smo čisto iskreni, postopek ni tako zelo enostaven. Potrebnih je ogromno kemikalij, različnih vrst črnila in tehnik, ki jih je potrebno poznati in obvladati, da je končni izgled potiskane majice popoln. A že osnovna znanja o sitotisku vam lahko pomagajo pri razumevanju prednosti in slabosti te tehnike. Čeprav sitotisk ni tako hiter kot sodobni digitalni tisk, vam bomo v prihodnjih odstavkih odkrili nekaj skritih »talentov« te metode tiska.

ZAKAJ

Široka in raznovrstna paleta barv

Najverjetneje je največja prednost sitotiska pred digitalnim tiskom možnost mešanja najrazličnejših odtenkov barv. Podatek, da digitalni tiskalniki uporabljajo zgolj štiri barve je za stranke pogosto presenetljiv. : Gre za barve iz modela CYMK, ki ga najdete tudi v logotipu Tiskarne Ekart. Medtem lahko pri sitotisku dosežemo neskončno število predstavljivih in nepredstavljivih odtenkov. Ker so nanosi črnila pri sitotisku debelejši so barve bolj bogate, živahne in vpadljive. S sitotiskom lahko natisnemo celo prozorne, bele in neonske odtenke.

Manj črnila, nižji stroški

Poraba črnila (in s tem povezani stroški) se seveda razlikujejo od projekta do projekta, a v splošnem je cena sitotiska bolj dostopna v primerjavi z drugimi tehnikami. To velja predvsem zato, ker določeni projekti potrebujejo zgolj eno ali dve barvi, poraba črnila pa je zato občutna manjša kot pti digitalnem tisku, kjer se zmeraj porabljajo štiri barve.

Ob porabi materiala sta čas in delo ključna faktorja pri določanju cene projekta. Ne moremo zanikati, da je digitalni tisk najbolj optimalna izbira pri tisku manjših serij. A ko se lotevamo projektov, ki obsegajo večje serije, ki zahtevajo več časa, se sitotiska pogosto izkaže za boljšo izbiro zaradi svoje hitrosti. Manj črnila in krajši časi izdelave pomenijo manj stroškov za tiskarja in ugodnejšo ceno za stranko. Ko s svojim tiskanim izdelkom lovite rok oddaje se vrednost hitrosti sitotiska še poveča.

Veliki projekti

Tiskarska dejavnost je zelo raznovrsten posel, kjer vsak projekt prinaša nov izziv.

Za velika dela, kot je ta, je sitotisk morda boljša možnost z vidika učinkovitosti in pravočasnosti. Naš M&R procesor lahko na uro natisne več kot 250 listov velikosti 60 "x 84", kar ustreza več kot 8.700 listov na uro. To ne pomeni, da digitalnega ni treba upoštevati, toda pri enakih pogojih je sitotisk za obsežne projekte zelo smiseln, saj nadzoruje stroške in hitreje proizvaja. Čas je resnično vse za sezonske prodajne prireditve ali polletne kampanje.

Večja raznovrstnost

Vinil, tekstil, plastika, les, kovine: sitotisk se lahko uporabi na skoraj vsakem materialu, ki vam pade na pamet. Napredek v tehnologiji je nabor materialov, na katerih je sitotisk mogoč še razširil. Seveda, nekatere podlage so boljše od drugih z vidika dolgotrajnosti, vidnosti in jasnosti tiska.

To še posebej velja za Coroplast, enega najpogostejših materialov pri raznih tiskarskih projektih. Čeprav je najbolj primeren za kratkotrajno uporabo, lahko Coroplast – sicer znan kot plastični karton ali valovita plastika – uporabljate tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Vendar projekti, ki zahtevajo ta material, ga potrebujejo v velikih količinah. Primeri so dvoriščne table in reklamne table. Za stranke, ki si želijo takšne izdelke je sitotisk po navadi najboljša rešitev.

Poleg tega je oprijem črnila lahko težava vseh tiskarjev, tiskanje na plastiko namreč ni enostavno. Ni popolne formule črnila, ki bi se držala vsega in bi delovala v vseh scenarijih, barv za digitalni tisk pa ni enostavno zamenjati ali prilagoditi, tako kot črnila za sitotisk. Zaradi tega so edinstveni projekti in težko oprijemljive površine boljše rešitve za sitotisk.

Enako lahko rečemo za vremensko odporen element sitotiskarskega črnila. Medtem ko tako zaslonski kot digitalni tisk uporabljata UV-črnilo, ki je po meri zasnovano za uporabo na številnih različnih materialih in aplikacijah, sitotisk med proizvodnjo nalaga debelejšo plast črnila, kar povzroči več pigmenta na materialu, ki ohranja barve dlje žive.

Ni mogoče zanikati, da je svet – vključno s tiskanjem – bolj digitalni kot kdaj koli prej. A da ne bo pomote, sitotisk bo ostal v uporabi še naprej.

TISKARNA EKART IN SITOTISK

Veliko različnih dejavnikov vpliva na to, da je končni produkt kvaliteten in izdelan po vaši meri.. Najprej je tu seveda strokovno izveden sitotisk. S sodobno tehnologijo lahko tako naredimo vsakršno oblačilo opazno in domiselno, pa naj bo s promocijskim zapisom, logotipom ali kakršnim koli drugim rekl
amnim sporočilom. Takšna oblačila bodo vaše ideje sporočala na opazen in domiseln način.

Naša dodatna prednost je lastna zaloga različnih kvalitetnih majic, kap in ostalega tekstila, ki so na voljo v različnih barvah in konfekcijskih številkah. Prepričani smo, da boste našli pravi izdelek zase!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja