Categories
Uncategorized

Sublimacijski tisk

Sublimacijski tisk postaja vse bolj priljubljen. Je oblika digitalnega tiska, ki uporablja specializiran papir. Sublimacijsko tiskanje ima veliko prednosti in slabosti, vendar je na splošno jasno, zakaj pridobiva na tem mestu. Kaj je torej sublimacijsko tiskanje?

Sublimacijski tisk postaja vse bolj priljubljen. Je oblika digitalnega tiska, ki uporablja specializiran papir. Sublimacijsko tiskanje ima veliko prednosti in slabosti, vendar je na splošno jasno, zakaj pridobiva na tem mestu. Kaj je torej sublimacijsko tiskanje?

Postopek sublimacije

Sublimacija je kemični proces. Preprosto povedano (r), kjer se trdna snov takoj spremeni v plin, ne da bi vmes prehajala skozi stopnjo tekočine. Ko se sprašujete, kaj je sublimacijski tisk, se lažje zavedate, da se nanaša na samo barvilo. Temu pravimo tudi sublimacija barvila, saj barvilo spreminja stanje.

Kaj je torej nasprotje sublimacije? No, to se imenuje odlaganje, čeprav je včasih znano tudi kot desublimacija. Odlaganje je, ko nekaj prehaja iz plina v trdno, ne smemo ga zamenjevati s kondenzacijo, kjer prehaja v tekočo obliko. Najboljši primer odlaganja bi bila tvorba zmrzali; zrak prehaja neposredno v trdno obliko in mimo vode. Druga bi bila saja v dimnikih.

Za kaj se uporablja sublimacijski tisk?

V redu, zato se zavedamo, da je veliko vprašanj, na katera smo že odgovorili; kaj je sublimacijsko tiskanje? Kako se to naredi? Kaj to pomeni? Doslej je bilo zelo malo pomanjkljivosti. Obstaja pa ulov. Sublimacija na bombažu preprosto ne deluje posebej. Ali svila ali večina naravnih tkanin. Idealen je za majice, odličen za kapuce, idealen za nogavice, če imajo visoko vsebnost poliestra.

Če ste ljubitelji 100% naravnega bombaža, potem sublimacijski tisk morda ne bo pravi za vas. Če ste zadovoljni z materialom iz več mešanic-priporočamo okoli 85% poli-potem je to res prihodnost tiskanja tkanin.

Druga prednost te vrste tiskanja je, da niste omejeni na tkanine. Tiskanje s sublimacijo je odlično tudi za trde medije: pomislite na skodelice, pisala, ure, božične okraske, pločevinke, seznam se lahko nadaljuje.

Sublimacija proti sitotisku

Tiskanje – Sublimacijsko tiskanje ima na začetku visoke nastavitvene stroške. Medtem ko imajo sitotisk vsakič visoke stroške nastavitve. Ko naredite začetne izdatke, je barvilo-sub bolj stroškovno učinkovito za majhne serije. Tudi z večjimi nakladami se ne spopada.

Podrobnosti – Screenprint daje ostre robove, vendar je zaradi digitalnih metod, ki jih uporablja sublimacijsko tiskanje, raven podrobnosti tako zapletena. Ne samo, da lahko tiskate v fotografski kakovosti, ampak so tudi podrobnosti tako izjemne, da lahko prikažete celo poteze s čopičem.

Barve-Dye-sub lahko naenkrat natisne poljubno število barv, vendar je omejen na barve, ki jih lahko ustvarite v računalniku. Na srečo je to veliko barv. Sitotisk vas omejuje na eno naenkrat in uporaba več barv lahko povzroči krvavitev ali poravnavo, vendar lahko zmešate poljubno barvo.

Dolgoživost-sitotisk leži na površini materiala, na katerem je natisnjen, medtem ko barvilo sub prodre globoko v vlakna. To pomeni, da je sublimacijsko tiskanje izjemno odporno proti bledenju. Verjetno bo preživel večino, če ne vse, druge načine tiskanja.

Kaj je torej sublimacijsko tiskanje?

No, po tem poglobljenem pogledu dovolite, da povzamemo. Sublimacijski tisk je izjemen za tanke črte in podrobnosti in je verjetno eden najboljših načinov za vsestransko tiskanje. Z nizkimi stroški nastavitve je odličen za majhne naklade, tiskanje pa je tako blizu stalnemu, da je precej nepremagljivo. Vendar pa ni super za naravne tkanine, ki zahtevajo 80-85% poli-mešanic, bela območja pa ostanejo netiskana, kar je lahko problematično, če želite tiskati na temnejše tkanine.

Ali želite začeti v sektorju personalizacije? Ste že slišali za sublimacijski tisk in zdaj razmišljate o ustanovitvi podjetja s to tehniko? V tem primeru bo v tem prispevku odgovorjeno na številna vaša vprašanja.

Sublimacijski tisk je tehnika, ki omogoča prenašanje modelov ali slik na trde predmete ali poliestrske tkanine. Ta metoda je zelo privlačna zaradi enostavnega učenja, nizkih začetnih naložb in široke palete izdelkov, ki so že pripravljeni za sublimacijo.

Postopek sublimacije je sestavljen iz dveh preprostih korakov:

Natisnite svoj dizajn/fotografijo s brizgalnim tiskalnikom, ki ga boste uporabljali izključno za to tehniko. Opremljen mora biti s posebnim sublimacijskim papirjem in črnili.

Prenesite zasnovo na površino, pripravljeno za sublimacijo, s pomočjo toplotne stiskalnice za ogrevanje.

Ta tehnika ponuja številne prednosti:

To je ena redkih metod, ki omogoča tiskanje na trdih površinah (skodelice, foto skrilavci, plošče, ure itd.)

Je sorazmerno preprost in ima zelo kratko učno krivuljo (hiter učni proces).

Ponuja neomejeno paleto barv. Z uporabo štiribarvnega črnila (CMYK) lahko dobite na tisoče različnih barv. Pri dodajanju nove barve vašemu dizajnu ni dodatnih stroškov. Zato je to odlična možnost za tiskanje fotografij.

Najmanjšega naklada vam ni treba nastaviti. Ne glede na to, ali prilagodite 1 ali 1000 enot, cena na enoto ostane enaka.

Po sublimaciji se tisk integrira v podlago in postane njen del. Za razliko od prenosnega papirja je rezultat neopazen na dotik, ga ni mogoče opraskati in ne bo izgubil barve.

Ker je enostavno in hitro, lahko naročila oddate še isti dan.

Danes je za sublimacijo pripravljenih na stotine predmetov: skodelice, krožniki, foto skrilavci, denarnice, japonke, oblačila, okrasni predmeti itd.

Predstavlja pa tudi nekaj pomanjkljivosti:

Tkanina mora biti iz 100% poliestra ali iz najmanj 2/3 poliestra.

Za netekstilne podlage je mogoče uporabiti samo predmete s posebno prevleko iz poliestra.

Sublimacijski elementi morajo imeti belo ali svetlo obarvano območje za tiskanje. Črnih ali temno obarvanih površin ni mogoče sublimirati.

Izdelek lahko zaradi učinka UV žarkov v nekaj mesecih izgubi barvo, če je trajno izpostavljen neposredni sončni svetlobi.

Tako kot vsi brizgalni tiskalniki se lahko tudi tiskalne glave zamašijo, če jih ne uporabljate pogosto. Zato je priporočljivo, da je tiskalnik vedno prižgan. Vsakodnevno jih bo samodejno očistil.

Kar zadeva vsako označevanje z digitalnim prenosom slik, je velikost tiskanja omejena z:

Prvotna ločljivost slike, ki določa največjo velikost, na katero se lahko poveča.

Mere spodnje plošče stiskalnice.

Naročite nekaj vzorcev naših poli tkanin in si oglejte primer te neverjetne tehnike tiskanja! Imamo obsežno paleto več kot 110 tkanin, od katerih večina uporablja sublimacijski tisk za doseganje najboljših rezultatov. Brskajte po celotni ponudbi spodaj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja