Categories
Uncategorized

Offset tisk

Če ste podjetje, ki išče možnosti komercialnega tiskanja, ste verjetno že slišali za offset tiskanje. Na tej točki ste verjetno naleteli na ta spletni blog in iščete odgovore na eno ali več naslednjih vprašanj: Kaj je offset tiskanje Kako deluje offset tisk? Kdaj uporabiti offset tiskanje? Kakšna je razlika med Offset in Digital? Tiskarna Ekart odgovorja na vsa vaša vprašanja o offset tisku v spodnjih odstavkih:

Offset tisk

Če ste podjetje, ki išče možnosti komercialnega tiskanja, ste verjetno že slišali za offset tiskanje. Na tej točki ste verjetno naleteli na ta spletni blog in iščete odgovore na eno ali več naslednjih vprašanj: Kaj je offset tiskanje Kako deluje offset tisk? Kdaj uporabiti offset tiskanje? Kakšna je razlika med Offset in Digital? Tiskarna Ekart odgovorja na vsa vaša vprašanja o offset tisku v spodnjih odstavkih:

Kaj je offset tisk?

Offset tisk je najpogosteje uporabljen postopek tiskanja na svetu. Offset tisk, imenovan tudi offset lithography, je namenjen množični proizvodnji in ga uporablja večina podjetij in organizacij, ki tiskajo velike količine, ki potrebujejo dosledno kakovost in nizke stroške. Na splošno je Offset idealna izbira za naklade 500 ali več, druge prednosti offset tiskanja pa vključujejo: Stroškovno učinkovit za večje količine (nižji mejni stroški) Najvišja možna kakovost Uporabite lahko različne vrste papirja in črnila.

Zgodovina offset tiska

Offset tisk ima bogato in zanimivo zgodovino. Alois Senefelder je od leta 1798 v Nemčiji odkril prvo različico offsetnega tiska. Senefelder je uporabil skice kamnov z mastno snovjo, nato pa jih podrgnil z raztopino iz vodnjaka, da bi natisnil nekaj najbolj jasnih slik tega časa. Francija je sčasoma začela uporabljati parni litografski tisk, ki je vseboval litografske kamne in odejo za prenos slik na papir. Ta tehnologija se je kasneje prebila v Ameriko leta 1868. Offset tisk, kot ga poznamo danes, je bil skoraj po naključju odkrit v New Jerseyju leta 1904, ko je Ira W. Rubel zgradila tiskalnik, ki je natisnil sliko na gumijasti valj in nato črnilo prenesel v papir.

Različne vrste offset tiska

Poznamo različne načine offest tiska kot so: Web, Sheet-Fed in Quick Set.

Web uporablja mehanizem za neprekinjeno podajanje papirja. Strani se po tiskanju izrežejo in ločijo. Ta vrsta je najbolj uporabna za velika naročila, kot so časopisi, knjige ali revije. Tiskanje Sheet-Fed uporablja vnaprej narezane strani, zato je manj primerno za velike količine. Vendar pa listnato tiskanje omogoča tiskanje na različne materiale, kot so karton, plastika ali kovina. Nazadnje, Quick Set je tip ofsetnega tiska, ki ga potrebujete, če želite slike najvišje kakovosti, na primer za predstavitev blagovne znamke ali periodične publikacije.

Kako deluje proces offset tiska?

Postopek ofsetnega tiskanja je pravzaprav precej preprost. Obstajajo trije valji, ki skupaj natisnejo sliko na papir. Prvi valj ima tiskalno ploščo in črnilo. Nato sliko prenese v drugi valj. Papir se nato poda med drugi in tretji valj, kjer se slika prenese na papir. Ta postopek se ponovi z vsemi barvami iz modela CMYK, da dobimo večplastno barvno sliko.

Zakaj priporočamo izbiro offset tiska

Povzetek: Offset je odlična možnost za visokokakovostne, večje projekte s 400+ izvodi v seriji. Idealno je tudi, če potrebujete papir po meri ali posebno črnilo. Za manjše projekte uporaba ni tako smiselna, saj je oprema velika naložba, vendar pa je lahko offset tisk, ko so sistemi vzpostavljeni, dolgoročno zelo dostopna možnost. Za manjše naklade se odločite za digitalni tisk.

Z offsetnim tiskanjem, opravljenim z našim strojem za offset tisk, lahko brez težav pričakujete odlično natisnjeno sliko. Skrbnik tiskalnika lahko nadzoruje tok črnila, kar pomeni manj zapravljenih natisov, ki znotraj slik ne dajo dovolj razlike. Nato na vsakem kosu dobite čiste in ostre slike.

Eden temeljnih preferenc strojev za offset tisk je nižja cena tiskarskega projekta, ko gre za velike serije. Je cenejši od strategij rotogravure ali fotogravure, dve tehniki, ki ponujata nekoliko višji kaliber, pa na splošno nista vredni dodatnih stroškov. Več kot bi morali natisniti v vsakem ciklu, manj je stroškov za ustvarjanje vsakega dela.

Čeprav se pri izdelavi kovinske plošče in nastavitvi orodja ukvarja nekaj dodatnih časovnih in finančnih stroškov, je za dodatna dela pri velikih količinah zasluženo dodatno delo. Pri standardnih tiskalnikih obstaja nevarnost, da v tiskalnem ciklu zmanjka papirja ali črnila ali natisne zamegljeno sliko, ko zmanjka črnila. S stroji za ofsetno tiskanje pa lahko skrbnik tiskalnika nadzoruje tok črnila s tipkami, ki zagotavljajo kakovost tiskanja preostalih delov na idealni ravni. To pomeni, da je tiskanje manj pripravljeno posegati, kar lahko zagotovi, da boste v krajšem času dobili ogromne količine tiskovin.

Ena najbolj privlačnih prednosti ofsetnega tiskarskega stroja je, da ta strategija tiskanja deluje na ogromno število tiskarskih površin. Nalogo lahko natisnete na usnje, vinil, teksturo, kovino, različne vrste papirja in lepenke, les in plastiko. Z namestitvijo offset tiskalnika lahko postanete izjemen podvig, saj niste omejeni le na papir.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja