Categories
Uncategorized

Kako deluje velikoformatni tisk

Kot pove že ime, lahko tiskanje velikega formata ustvari tiskovine izjemnih velikosti, vendar se uporabnost XXL tiska ne skriva zgolj v sami velikost. Torej, če ste se kdaj spraševali, kako ti natisi, večji od življenja, nastajajo, imamo odgovore za vas.

Kako deluje velikoformatni tisk

Kot pove že ime, lahko tiskanje velikega formata ustvari tiskovine izjemnih velikosti, vendar se uporabnost XXL tiska ne skriva zgolj v sami velikost. Torej, če ste se kdaj spraševali, kako ti natisi, večji od življenja, nastajajo, imamo odgovore za vas.


Kaj je tisk velikega formata?

Tisk velikega formata, včasih imenovan tudi tisk širokega formata ali XXL tisk, je vrsta digitalnega tiska. Podobno kot brizgalni tiskalnik, vendar v veliko večjem obsegu, razprši črnilo na izbrane materiale za hitro izdelavo kakovostnih odtisov z brezhibnimi podrobnostmi in natančnostjo.

Večina se nas vsakodnevno srečuje s tiskovinami velikih formatov. Na primer v obliki oglaševanja zunaj doma, kot so panoji, izrezki v naravni velikosti ali tiskani ovojni papir. Izdelki, kot so ti, pogosto uporabljajo posebne materiale in zaključke, da je tisk bolj primeren za lokacije, kjer je lahko dalj časa izpostavljen zunanjih (vremenskim in drugim) dejavnikom.

 

Kako deluje?

Tiskarski stroji velikega formata, ki se danes uporabljajo, so relativno nova tehnologija. Preden so prišli v uporabo, je ustvarjanje prevelikih, natančnih odtisov zahtevalo precej ročnega dela. Tiskarji so morali nastaviti barve, postaviti vsak odtis ročno in očistiti tiskalnik med vsakim nalaganjem. Izjemno velike odtise je bilo treba tudi natisniti po odsekih in jih zašiti skupaj.

Še danes je potrebno veliko manjših (a zdaj relativno velikih) natisov, da sestavimo nekaj XL panojev. Vendar pa je izum tiskarskih strojev velikega formata močno pripomogel k racionalizaciji proizvodnega procesa.

Na primer, ni treba ročno čistiti tiskalnika med uporabami in ročno nastaviti vsakega odtisa. To je seveda močno vplivalo na celoten čas proizvodnje, pa tudi na ceno na enoto.

Kaj lahko storite s tiskanjem velikega formata?

Tiskalniki velikega formata so ponavadi fizično večji od svojih predhodnikov, kar pomeni, da lahko proizvajajo slike različnih velikosti. Priljubljeni izdelki vključujejo tapete za reklamne panoje, arhitekturne načrte ali grafike razstavnih stojnic.

Poleg običajnega papirja lahko tiskajo tudi na številne različne površine, kot so karton, platno, mreža in vinil. Ker se barva običajno razprši na površino, vam omogoča tudi, da svojemu tisku dodate malo teksture z nanosom dodatnih slojev.

 

Za kaj se uporablja tisk velikega formata?

Kot smo že povedali, tudi če niste seznanjeni s panožnimi izrazi, kot je "tisk velikega formata", verjetno vidite, da se ta redno izvaja v praksi.

Tukaj je nekaj načinov, kako lahko tiskanje velikega formata pomaga vašemu podjetju:

 

1. Napisi na mestu nakupa

Vaše podjetje se pripravlja na lansiranje potrošniškega izdelka. Ta je plod večmesečnega trdega dela, a ko bo prišel v trgovine, bo le en izdelek med mnogimi, ki se bodo potegovali za pozornost zaskrbljenih kupcev.

S pomočjo tiskanja velikega formata lahko svoj izdelek predstavite z zaslonom na mestu nakupa, ki pritegne pozornost tudi najbolj zaposlenim strankam.

 

2. Sejmi

Dober sejem je zaseden sejem, kraj, kjer lahko vaše podjetje predstavi svoje najnovejše inovacije in se poveže z drugimi na vašem področju.

Toda to zaposleno okolje je lahko nekaj kot dvorezen meč. Ker na desetine ali celo stotine drugih podjetij razstavljajo svoje izdelke, je lahko težko izstopati.

Tudi tu lahko pomaga tiskanje velikih formatov. Znaki, plakati, transparenti in stenske grafike so primeri izdelkov velikega formata, ki vam pomagajo ohraniti svojo blagovno znamko na sprednji strani in v središču ter izstopati v morju drugih stojnic.

 

3. Notranje sporočanje

Materiali velikega formata lahko vašemu podjetju pomagajo tudi pri notranjih projektih, ne glede na to, ali to pomeni pasico za dobrodošlico novemu direktorju ali plakat, ki zaposlene spomni na novo pobudo.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja