Categories
Uncategorized

Izsekovanje papirja

Izsekovnje papirja je širok pojem, za katerega ste zagotovo že slišali, če ste vašemu oblikovalcu ali tiskarju predlagali idejo o inovativno oblikovani embalaži. Čeprav ne rabite biti strokovnjak za izsekovanje papirja, za to smo tukaj mi, pa kljub temu pomaga, da se s tematiko spoznate in razmisliti o primerih implementacije v pakiranje izdelkov vašega podjetja. V nadaljevanju se bomo sprehodili skozi osnovni pregled izsekovalnega procesa in nekaj predlogov za razmislek o uporabnosti tega procesa.

Izsekovanje papirja

Izsekovnjepapirja je širok pojem, za katerega ste zagotovo že slišali, če ste vašemu oblikovalcu ali tiskarju predlagali idejo o inovativno oblikovani embalaži. Čeprav ne rabite biti strokovnjak za izsekovanje papirja, za to smo tukaj mi, pa kljub temu pomaga, da se s tematiko spoznate in razmisliti o primerih implementacije v pakiranje izdelkov vašega podjetja. V nadaljevanju se bomo sprehodili skozi osnovni pregled izsekovalnega procesa in nekaj predlogov za razmislek o uporabnosti tega procesa.

Kaj je izsekovanje papirja?

Izsekovanje papirja pod tlakom je postopek izdelave, ki uporablja specializirane stroje in orodja za pretvorbo osnovnega materiala z izsekovanjem, preoblikovanjem in rezanjem. Pri tiskanju se izrezi z matricami uporabljajo za oblikovanje različnih oblik in formatov nalepk po meri.

Postopek se začne se z delom, ki se imenuje matrica. Izdelana matrica je specializiran kos kovinskega orodja, ki se uporablja za izrezovanje določene oblike iz materiala. To si lahko predstavljate kot na model za piškote, toda namesto lista piškotov gre za list materiala za etikete. Tako matrica izreže nalepko/embalažo in odvečni material (imenovan "matrica") se odstrani. „Linija kock“ je obris, kje se bo kosa odrezala, ponavadi je v prototipih prikazana kot debela barvna črta.

Izsekovanje se izvaja v različnih oblikah in postopkih, od katerih so nekatere bolj primerne za nalepke, druge za embalaže itd. 

Izsekovanje v digitalni dobi

Sodobna vrsta stroja za izsekovanje, ki ga uporabljajo obdelovalci papirja, je digitalni stroj za izrezovanje. Kot že ime pove, digitalne stroje za izrezovanje krmilimo z digitalnimi orodji, kot so kartuša ali računalniški program. Ti stroji se močno razlikujejo od ročno izrezanih strojev. Ena ključnih razlik je ta, da ti stroji namesto pritiska za rezanje želenega materiala uporabljajo ostro rezilo. Za uporabo naprave uporabnik s posebno programsko opremo izbere ali ustvari zasnovo, ki se nato pošlje v napravo brezžično ali prek kabla. Nato se skozi stroj pošlje želeni material za rezanje, ki se pogosto prilepi na nosilec, ki ga je priskrbel proizvajalec. Ko je rezanje končano, ga lahko izvržemo iz stroja.

Jasno je, da je treba veliko vedeti o svetu rezalnih strojev, matric in strojev za rezanje. Ta priročna orodja za izdelavo prinašajo zanimanje, udobje, lepoto in veselje obrti, obrtniki papirja po vsem svetu pa uživajo v izkoriščanju funkcij rezanja. Matrice, ki so pogosto povezane z žigosanjem, vendar ne omejeno na tehnike žigosanja, ponujajo toliko umetnosti izdelovanja kart, beležk, dnevnikov in celo dekorjev za dom.

Mehansko izsekovanje papirja

Pri mehanskem izsekovanju so bili včasih najpogostejše matrice z jeklenimi ploščicami. Ta vrsta matrice vključuje trdno podlago, običajno iz lesa, in oblikovano jekleno linijo, vgrajeno v plast penaste gume. Guma pomaga odstraniti rezani material iz same matrice.

Čeprav jeklene matrice trpežne, so širokein okorne. Zaradi tega mnogi tiskarji  gravitirajo k tankoplastnim matricam.

Tankoplastne matrice so, kot že ime pove, tanke, majhne in lahke. Zaradi tega so tudi cenovno ugodnejši od jeklenih matric. Rezalni rob matrice ni oster, zaradi česar so zelo varni za uporabo. Pritisk matrice na papir, ko gre stroj prične z izsekovanjem, je tisti, ki izreže želeno obliko.

Tankoplastne matrice običajno spadajo v tri glavne kategorije: samostojne matrice, matrice za usklajevanje in matrice za gnezdenje. Samostojne matrice so matrice, ki jih lahko uporabljate in uživate samostojno. Na voljo so v tonah različnih oblik in velikosti, ki se uporabljajo za najrazličnejše projekte izdelave papirja.

Na kaj je treba paziti pri izsekovanju 

  • Postopek rezanja orodij se lahko razlikuje glede na vaše potrebe. Ko gre za nalepke, bo vaša zasnova narekovala postopek izdelve. Na primer, tiskarne imajo ponavadi na zalogi matrice v standardnih oblikah (različnih velikostih krogov, kvadratov in pravokotnikov). Če pa si želite obliko po meri ali posebne elemente oblikovanja, se prepričajte, da vaš oblikovalec pozna podrobnosti izsekovanja.

Začnimo z obliko vašega dizajna. Čeprav je vaš dizajn nalepk videti super, morate razmisliti, ali bo deloval, ko ga natisnete in izsekate. Tu je nekaj nasvetov, ki jih je treba upoštevati pri izrezovanju nalepk:

  • Izogibajte se ostrim kotom in vogalom. Ko se matrica odstrani, po postopku sekanja, se lahko strgajo, kar povzroči povečanje odvržengega materiala.

  • Če želite luknje znotraj nalepke, pustite dovolj prostora med robom nalepke in luknjo. Tanki trakovi materiala se med odstranjevanjem pogosteje trgajo.

  • Dodajte odzračevalno območje, ki podaljša vaše umetniško delo vsaj 1/16 mimo robov vaše nalepke. To pomaga zagotoviti, da ne bo slučajno praznih prostorov.

Tiskarna Ekart in izsekovanje papirja

V Tiskarni Ekart poskrbimo tudi za postopek izsekovanja in izdelavo najrazličnejše embalaže in papirnatih vrečk. Z izsekovanjem poskrbimo za želeno obliko tiskovin, skozi tiskovine ustvarjamo različne odprtine ali pa odkrijemo dele zakritih površin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja