Categories
Uncategorized

Digitalni tisk – 11 prednosti in slabosti

Digitalni tisk velja za eno izmed najpriljubljenejših, najbolj razširjenih in najbolj uporabnih tehnik tiska danes. Naj gre za kataloge, koledarje ali vizitke, tisk na majice, tekstil ali blago oziroma izdelavo tiskovin kakšne druge vrste – digitalni tisk je v večini primerov priporočen način izdelave željenih izdelkov. A kaj so prednosti in slabosti te novodobne tiskarske tehnike? Kdaj se odločiti za uporabo digitalnega tiska in kdaj izbrati katerega izmed drugih načinov kot so offset ali sitotisk? Nadaljujte z branjem in najdite odgovore na vsa vprašanja povezana z digitalnim tiskom!

Digitalni tisk – 11 prednosti in slabosti.


Digitalni tisk velja za eno izmed najpriljubljenejših, najbolj razširjenih in najbolj uporabnih tehnik tiska danes. Naj gre za kataloge, koledarje ali vizitke, tisk na majice, tekstil ali blago oziroma izdelavo tiskovin kakšne druge vrste – digitalni tisk je v večini primerov priporočen način izdelave željenih izdelkov. A kaj so prednosti in slabosti te novodobne tiskarske tehnike? Kdaj se odločiti za uporabo digitalnega tiska in kdaj izbrati katerega izmed drugih načinov kot so offset ali sitotisk? Nadaljujte z branjem in najdite odgovore na vsa vprašanja povezana z digitalnim tiskom!

Tisk je od 15. stoletja in Johannesa Gutenberga napredoval do, za tiste čase, nepredstavljivih razsežnosti. Moderna tehnologija je tisk popeljala v digitalno dimenzijo visokih hitrosti, živih barv in natančne izdealve. Vse te prednosti se z digitalnim tiskom da doseči, verjeli ali ne, po nižji ceni od tradicionalnih tehnik tiska. Digitalni tiskalniki so revolucionirali tiskanje, kot ga poznamo danes. Za vas smo v nadaljevanju bloga pripravili 7 prednosti tega izvrstnega načina izdelave tiskovin ter vam pojasnili 5 slabosti in situacij, v katerih je uporaba druge tehnike tiska bolj priporočljiva

 PREDNOSTI

Drug list, drug odtis

Ker se pri digitalnem tisku vsak odtis ustvari sproti se lahko spremembe v odtisih dodajajo spontano. Z uporabo programske opreme se lahko slikovni material, črtne kode ali besedilo razlikuje od kopije do kopije, brez večjih časovnih zadržkov. Trženjski material, ki je personaliziran in temelji na vzpostavitvi in gradnji odnosa ter komunikaciji ena na ena, je dokazano bolj učinkovit. Mnogo podjetji se ravno s tem razlogom odloča za tisk posameznikom prilagojenih marketinških sporočil, kar je mogoče doseči z uporabo digitalnega tiska. Večja fleksibilnost je lahko velika konkurenčna prednost v zahtevnih, tekmovalnih panogah.

Hitrost, skrivnost poslovnega uspeha

Digitalni tisk je neverjetno hiter. Ko se podjetji v svojem poslovanju soočajo s zahtevnimi časovnimi roki in se ne morejo privoščiti zamujanja, najpogosteje posegajo po uporabi digitalnega tiska. Ta tehnike ne zahteva menjave plošč in procesa priprave tiskalnega stroja zato bo vaše naročilo v obdelavi hitreje kot pri offset tisku, od nekaterih ostalih vrst tiska pa se digitalni razlikuje tudi po tem, da ne zahteva zamudnega časa sušenja. Sodobni industrijski digitalni tiskalniki omogočajo tiskanje iz dveh strani hkrati, kar še dodatno prihrani pri časovnem trajanju postopka izdelave.

Cenovna učinkovitost

Krajši čas priprave se ne odraža zgolj v hitrejših rokih dokončanja projektov temveč tudi v manjših stroških izdelave tiskovin. Za tiskanje v manjših količinah (na primer do 1000 kosov, nekateri strokovnjaki v tiskarski industriji so mnenja, da tudi do 2000) je digitalni tisk tradicionalno ugodnejši od offset tiska.

Prototipi omogočajo miren spanec

Z uporabo digitalnega tiska lahko prototipe in poskusne serije natisnemo v identičnih barvnih odtenkih in na enak material kot končni izdelek. Videz tiskarskega projekta lahko tako ocenimo še preden je prepozno. Če naročniku ni všeč videz tiskovine ali občutek papirja, so spremembe v digitalnem tisku, v primerjavi z drugimi tehnikami, lahko implementirane v najkrajšem možnem času. V večini primerov bo prototip, ki ga boste dobili od vašega tiskarja identično ustrezal končnemu tiskanemu izdelku iz večjih serij.

Žive barve

Današnja tehnologija je digitalnim tiskalnikom omogočila, da dosegajo primerljivo barvno lestvico kot tradicionalne offset naprave. Enaka barvna lestvica pomeni, da se digitalni tisk (razen za specifične odtenke) ne razlikuje od običajne tiskalne tehnike. Če je slabša barvna podoba v preteklosti veljala za enega izmed glavnih očitkov digitalnemu tisku se je razlika s pomočjo tehnološkega napredka močno zmanjšala. Digitalni tiskalniki sicer ne tiskajo spot barv, nekaj težav se pojavlja tudi ob tisku mornarsko modre ter metalnih odtenkov. Na drugi strani lahko z digitalnim tiskom in uporabo pigmentov marsikatero grafično podobo podjetja na papir prenesemo natančneje kot z drugimi tiskarskimi tehnikami.

Integrirana končna obdelava

Končna obdelava tiskovin je ena izmed lastnosti, ki predstavljajo prednost digitalnih tiskalnikov pred ostalimi vrstami tiskarskih strojev. Zlaganje, razporejanje in vezava so nekateri izmed procesov, ki se lahko pri uporabi digitalnega tiskalnika izvajajo avtomatizirano. Nekateri digitalni tiskalniki z vgrajenimi finišerji list strani papirja pripravijo na različne sorte vezenja. A zavedati se je potrebno, da bo vsak korak med postopkom zaključne obdelave upočasnil skupen čas izdelave.

 

SLABOSTI

Velike serije, visoki stroški

Ob izvedbi projekta, ki zahteva več kot 2500 odtisov, se digitalni tisk v večini primerov izkaže za dražjo opcijo. V primerih tiska večje količina izdelkov ali večkratnega ponatisa enake serije izdelkov se raje odločite za katero izmed drugih vrst tiska.

Kvaliteta tiska

S tehnološkim napredkom na področjih izdelave papirja, barv in tiskalnih strojev se digitalni tisk približuje kvaliteti offset tiska. Kakovost tiskanih izdelkov industrijskega digitalnega tiskalnika, ki ga ima v lasti tudi Tiskarna Ekart, je še vedno občutno boljša od kopij domačih ali pisarniških tiskalnih naprav, a natančno in izurjeno oko bo v primerjavi s tiskovinami offset tiska opazilo določeno pomanjkanje pri nekaterih odtenkih barv, na primer pri tisku svetlo modre. 

Črno na belem – da. Kaj pa belo na črnem?

Tonerji uporabljeni v procesu digitalnega tiska niso zmožni ustvarjanja zelo svetlih odtenkov oziroma bele barve, ki bi jo želeli odtisniti na temneje obarvan papir. Če želite temne ali črne strani papirja potiskati z belo, boste za to morali uporabiti offset tisk

Omejitve z velikostjo in vrsto papirja

Digitalni tiskalniki hitro dohitevajo tradicionalnejše tehnike tiska glede tega, kar zmorejo oziroma ne zmorejo natisniti. Prednost bolj uveljavljenih, offset tiskalnikov ostaja na področju raznolikosti. Digitalni tisk ga z vidika različnih vrst in slogov papirja, končnih obdelav ter vrst črnila še dohiteva. Prav tako je digitalni tisk bolj primeren za izdelavo tiskovin manjših dimenzij, kar lahko predstavlja oviro pri določenih tiskarskih projektih.

Razpoke

Črnilo digitalnih printerjev se v celoti ne absorbira v papirna vlakna, kar lahko povzroči razpoke v barvi na robovih oziroma ob pregibu tiskovine. Običajno se ta težava ob uporabi offset tiska ne pojavlja.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja